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REQUESTER OF THE ADVISORY OPINION, WHICH IS NON PUBLIC DATA 

under Minn. Stat. § 10A.02, subd. 12(b) 
 

 
ADVISORY OPINION 454 

 
SUMMARY 

 
A political party unit may lease meeting space for use by elected members of the party and 
other individuals who pay a membership fee for use of the facility.  The payment of a 
membership fee is a contribution to the party unit.  The value of the facility may, in part, 
constitute in-kind contributions to the campaign committees of elected members. 
  

Facts 
 
As a representative of a registered political party unit (the party unit), you ask the Campaign 
Finance and Public Disclosure Board for an advisory opinion based on the following facts which 
were provided to the Board in a written request and through conversations with Board staff.   

 
1. The party unit holds events for its members during the legislative session.  Finding a 

location to hold these events, and for informal meetings by members, has been 
complicated by the pandemic and its related restrictions on the use of public space and 
the limited availability of private space. 
 

2. The party unit intends to lease space for use by the party unit, elected members of the 
party, staff, and invited guests during the legislative session.  The party unit will pay fair 
market value for use of the space. 
 

3. The party unit views the cost of meeting space for its activities and its members as an 
expenditure for “office and other space” that supports the political purpose of re-electing 
its members.1 The space will be used, in part, to support the development of legislation 
that supports the party’s political agenda.  Passage of legislation and development of 
policies that are in line with the party’s goals will directly support the election of party 
candidates. 
 

4. The leased space will not be open to the general public.  In order to use the facility 
elected members of the party will be required to pay a membership fee that is 
specifically for access to the facility.  The amount of the membership fee has not been 

                                                           
1 Minnesota Statutes section 211B.12 listing permitted uses of funds collected for political purposes.  
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determined, but any fees collected will be used for the party unit’s administrative costs.  
The party unit does not intend to pay for the lease of the facility through the membership 
fees paid by elected members of the party. 

5. The party unit will offer limited memberships to individuals who are not elected office 
holders.  The limited memberships will provide access to use the facility, but will not 
provide any other rights or duties within the party unit.  Limited memberships will be 
offered at the discretion of the party unit.  The cost of a limited membership may be 
greater than the membership fee for elected members of the party unit.    

 
6. The party unit will not allow candidates to hold fundraisers at the facility during the 

legislative session. 
 

7. Food and beverages will be available for purchase at the meeting facility at fair market 
value.  Members will be responsible for the purchase of any food or beverage items for 
themselves or guests. 
 

8. The party unit and its elected members are aware of and comply with the prohibition on 
contributions from lobbyists during the legislative session. See Minn. Stat. § 10A.273.   
 

9. The party unit and its elected members are aware of and comply with the gift prohibition 
between lobbyists and public officials. See Minn. Stat. § 10A.071.   
 

With this background in mind, the party unit asks the following questions. 
 

Issue One 
 

Does providing elected members with a meeting space result in a contribution from the party 
unit to the elected members which must be reported to the Board? 

 
Opinion One 

 
Yes.  Minnesota Statutes section 10A.01, subdivision 4, defines an approved expenditure as 
follows: 

“Approved expenditure” means an expenditure made on behalf of a candidate by an 
entity other than the principal campaign committee of the candidate, if the expenditure is 
made with the authorization or expressed or implied consent of, or in cooperation or in 
concert with, or at the request or suggestion of the candidate, the candidate’s principal 
campaign committee, or the candidate’s agent.  An approved expenditure is a 
contribution to that candidate. 

Minnesota Rules part 4503.0800, subpart 4, further provides, “The fair market value of shared 
office space or services provided to a candidate without reimbursement is a donation in kind.” 
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As described in the facts of the request, the membership fees paid by elected members will be 
applied against the administrative overhead of the party unit, and will not pay for the cost of the 
meeting space.  For elected members, the value of the use of the facility is an approved 
expenditure by the party unit (a type of donation in kind) on behalf of those candidates.  By 
definition, an approved expenditure is a contribution to the elected member’s campaign 
committee. 

The approved expenditure for use of the meeting facility is a contribution from a political party 
unit, and will count against the aggregate political party unit limit of the elected member’s 
campaign committee.  Because the approved expenditure counts against the political party 
contribution limit, if the value of the approved expenditure exceeds $20 an elected member’s 
campaign committee must provide a written acknowledgement to the party unit of the donation 
and authorizing the approved expenditure at a set amount.2 

In determining the value of the meeting facility to elected members the party unit should subtract 
from the cost paid for the leased space and any associated costs for operating the facility the 
value to the party unit of holding its meetings at the location.  The remaining cost is a benefit 
that then would be allocated among the members. 

The party unit will report the value of the use of the facility as a contribution to the elected 
members’ campaign committees.  The donation will be itemized if the value of the membership 
is over $200, or if the value of the membership combined with any other donation made by the 
party unit to the elected member during the calendar year exceeds $200.  The elected member 
will also report the donation in kind from the party unit on the schedule for party unit 
contributions, again itemizing the contribution if the value is over $200 either individually or in 
aggregate with other contributions from the party unit.  A donation in kind is also reported as 
either a campaign expenditure or a non-campaign disbursement during the same reporting 
period in which it is received.3 

Issue Two  

Does the purchase of a limited membership by a non-elected individual result in a contribution 
to the party unit? 

Opinion Two  

Yes.  The membership dues are payments for services provided by the party unit, and the party 
unit is free to use the membership dues for any political purpose.  The payment of dues, 
regardless of whether paid for by an elected or limited member, will be reported as contributions 
during the reporting period in which the payment is received.  Itemization of the donation will 
occur if the member’s dues exceed $200 in a calendar year, or if the dues in combination with 
other contributions to the party unit exceed $200 during the calendar year.   

 

                                                           
2 Minnesota Statutes section 10A.17, subdivision 2  
3 Minnesota Statutes section 10A.20, subdivision 3, (c) and (h) 
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The Board notes that Minnesota Statutes section 10A.271 provides that a political party unit that 
sells goods or services must provide notice to the purchaser that the payment for the item is a 
political contribution. 

Issue Three 

If a limited membership is purchased by a registered lobbyist prior to the beginning of the 
legislative session, will use of the membership during the session result in a violation of the 
sessional contribution prohibition? 

Opinion Three 

No.  The sessional contribution prohibition applies only to soliciting or accepting a contribution 
from a registered lobbyist during a regular session of the legislature.  A “regular session” starts 
at 12:00 a.m. on the first day of each annual session and ends at 11:59 p.m. on the last day of 
each annual session.4 

Although access to the meeting facility will be provided during a regular legislative session, the 
contribution occurs when payment of the membership dues is physically received by the party 
unit, or if the party unit accepts payment of membership dues through electronic means, on the 
date when the lobbyist makes the contribution.5 

Lobbyists who purchase limited memberships should do so with personal funds.  If the 
association that the lobbyist represents directly pays for the membership, or reimburses the 
lobbyist for the membership dues, the result will either be a prohibited corporate contribution to 
the party unit,6 or a contribution from an unregistered association that may require underlying 
disclose of the source of funds used to pay the membership dues.7     

 

 

 

 

Issued:  October 6, 2021   __________________________________ 
      Stephen Swanson, Chair    
      Campaign Finance and Public Disclosure Board 

                                                           
4 Minnesota Statutes section 10A.273, subdivision 3 
5 Minnesota Statutes section 10A.15, subdivision 2a, paragraphs (b), (c) 
6 Minnesota Statutes section 211B.15, subdivision 2 
7 Minnesota Statutes section 10A.27, subdivision 13 
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